български english

Домът на курабийките с късметчета

Курабийката с късметче представлява хрупкав сладкиш, обикновено от брашно, захар, ванилия и олио, с поставено вътре късметче. Късметчето е къс хартия, съдържащ заимствана мъдрост или загадъчно предсказание….

КУРАБИЙКА С ПОЖЕЛАНИЕ ЗА КЪСМЕТИстория на курабийките с късметчета

 

Още през XIX век, курабийка, която изключително наподобява по своя външен вид днешните курабийки с късметчета се предлага в Киото, Япония, като в японските храмове съществува традиция за произволно теглене на късметчета, наричани "Омикужи". Японският вариант на курабийките с късметчета се различава по няколко признака: те са малко по-големи, правят се от по-тъмно тесто, което съдържа предимно сусам и мисо, а не масло и ванилия. Те обаче съдържат и късметче - малко листче хартия, пъхнато в извивката на курабийката, а не поставено във вътрешна кухина. Този вид курабийка се нарича "Цужиура Сенбей" и все още се продава в някои райони на Япония.

 

Повечето хора, които претендират, че са пренесли курабийките с късметчета в САЩ са японци, и се предполага, че тези сладкари са променили външния вид на курабийките, които са познавали от своето японско минало.

 

Курабийките с късметчета в наши дни

 
стават все по-популярни в Европа и по целия свят, те вече не се предлагат единствено в китайско-американските ресторанти след хранене, а се използват като част от рекламни програми, промоции на търговски дружества, политически кампании и др.